Omdat we onze telefoon tegenwoordig bijna overal met ons meenemen is er altijd een kans dat je telefoon waterschade oploopt. Je laat bijvoorbeeld een glas water of een kop koffie over je telefoon vallen, je telefoon raakt doorweekt doordat je ermee door de regen hebt gefietst, of je laat je telefoon in de wc vallen. Waterschade betekent gelukkig lang niet altijd het einde van je smartphone. In veel gevallen is je telefoon gewoon nog te redden of te repareren.
Waterschade telefoon herkennen
Allereerst is het belangrijk om waterschade bij je telefoon te herkennen. Als er een paar spetters op je telefoon terecht komen is het vaak niet zo erg. Je kunt deze gewoon droogdeppen met een doek en je telefoon ondervindt hier geen problemen van. Als je telefoon met meer water in aanraking komt kan het wel zijn dat er schade ontstaat. Je weet dit bijvoorbeeld bijna zeker als je telefoon volledig kopje onder is gegaan of als je druppels water uit je telefoon ziet komen. Bij ernstige waterschade kun je dit ook zien aan het telefoonscherm.
Wat te doen bij waterschade telefoon
Als je smartphone in aanraking is gekomen met water en je een grote kans op waterschade hebt moet je je telefoon meteen uitzetten. Probeer de telefoon ook niet meer aan te zetten omdat er dan kans is op kortsluiting. Ook moet je je telefoon niet meer opladen, want dit verhoogt ook de kans op kortsluiting. Wat moet je dan doen met een natte smartphone? Zet je telefoon uit en haal zoveel mogelijk delen uit elkaar. Haal het hoesje er vanaf en haal de simkaart en de geheugenkaart eruit. Alle losse delen kun je voorzichtig afdrogen met een zachte doek. Droog de onderdelen nooit af met een föhn, omdat dit juist meer schade aan de telefoon kan toebrengen. De veelgenoemde tip om je telefoon in een bak met rijst te leggen werkt helaas ook niet echt. De rijstkorrels zijn relatief groot in vergelijking met de onderdelen van je telefoon en kunnen moeilijk de nat geworden onderdelen bereiken.
Waterschade telefoon repareren kosten
Om zeker te weten dat je telefoon weer gaat functioneren na de waterschade is het verstandig om je telefoon te laten repareren door een bedrijf wat gespecialiseerd is in het repareren van waterschade aan telefoons, zoals iRepairNow in Haarlem. Je kunt hier terecht met onder andere een Apple iPhone, iPad, Samsung, OnePlus of Huawei. Leg uit hoe je telefoon de waterschade heeft opgelopen zodat de specialist jou beter kan helpen. Met een vrijblijvende intake aan de balie kan de telefoon direct opengemaakt worden voor een eerste interne inspectie om de ernst van de waterschade te bepalen. Op basis daarvan wordt er een schatting van de kosten gemaakt.
Waterschade telefoon verzekering
De kosten van de reparatie bij waterschade aan je telefoon moet je in principe zelf betalen, tenzij je hiervoor verzekerd bent. Waterschade aan je telefoon kan gedekt worden door een all-risk inboedelverzekering of door een toestelverzekering.