Soorten verf om mee te schilderen

Als je in of om het huis gaat schilderen heb je verf nodig. Er is tegenwoordig zo’n grote keuze in verf dat het misschien lastig is om de juiste soort verf te kiezen. Bij het kiezen van de juiste verf is het van belang dat je het gebruiksdoel van de verf weet en dat je weet op welke ondergrond je de verf gaat aanbrengen. In gespecialiseerde verfwinkels kun je altijd om advies vragen over het kiezen van de juiste verf.

Verf soorten

Er zijn veel verschillende verfsoorten op de markt. Misschien denk je alleen maar aan muurverf of buitenverf, maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Alkyd verf is een verfsoort die voornamelijk buiten gebruikt wordt. Deze verf is op terpentine basis en zeer geschikt om deuren en kozijnen mee te verven. Deze verf bevat veel oplosmiddelen en mag om die reden niet binnenshuis gebruikt worden, maar voor buitengebruik zijn er geen gezondheidsrisico’s. Door de dekking van deze verf hoef je minder lagen aan te brengen terwijl het toch voor veel bescherming zorgt. Een verfsoort die zeer geschikt is voor binnen gebruik is acrylverf. Deze verf is op waterbasis waardoor het een minder sterke geur heeft en ook minder schadelijk is voor het milieu. Acrylverf droogt snel en verkleurt minder.

Soorten verf schilderen

Als je de keuze hebt gemaakt tussen alkyd verf en acrylverf zijn er nog meer keuzes om te maken, want welke verf gebruik je om wat te schilderen? Je hebt namelijk nog de keuze voor muurverf, structuurverf, beits of radiatorlak en dan kun je vaak ook nog kiezen uit hoogglans of zijdeglans. De namen van de verfsoorten zeggen al een hoop: Muurverf gebruik je voor muren en plafonds en is verkrijgbaar in verschillende varianten voor bijvoorbeeld buiten, voor in een vochtige ruimte zoals de badkamer of voor een gewone ruimte zoals de woonkamer of de slaapkamer. Met structuurverf kun je structuur aanbrengen op muren en wanden door te kiezen voor een fijne of grovere structuurkorrel. Beits is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren maar is bedoeld om hout te schilderen waarbij je de houtstructuur zichtbaar wilt houden. Radiatorlak is een speciale hittebestendige verf die bedoeld is om radiatoren te schilderen. Deze verf zal niet verkleuren en afbladderen als de radiator warm wordt.

Verf soorten
Verf soorten en veel verschillende verf kleuren

Soorten verf buiten

Als je van plan bent om de deuren en kozijnen aan de buitenkant van je huis te schilderen is het een optie om een vakman in te huren. Het schilderen van het houtwerk buiten is belangrijk voor een langere levensduur van het hout. Eerst moet het houtwerk goed schoongemaakt worden om de zwakke plekken in de verf en in het hout goed te kunnen beoordelen. Vervolgens wordt het hout opgeschuurd en kan het geschilderd worden. De meest gebruikte verf voor buitenwerk is alkyd verf, waar je in een speciaalzaak zoals Engels Verf met drie vestigingen in Amsterdam genoeg advies over kunt inwinnen.

Inhoudsopgave

Recente blogs

Photo Soccer stadium

waarom wk in qatar

De toewijzing van het WK aan Qatar in 2022 heeft vanaf het begin veel controverse opgeroepen. Allereerst was er kritiek op het feit dat het

Lees verder »