Een pedicure is gespecialiseerd in de professionele verzorging van voeten. De pedicure verzorgt de huid van de voeten en de teennagels. Een pedicure is vergelijkbaar met een manicure, alleen bij de manicure richt de specialist zich op de verzorging van de handen en de pedicure richt zich op de verzorging van de voeten. Maar welke werkzaamheden voert een pedicure eigenlijk precies voor je uit?
Wat zijn de werkzaamheden van een pedicure
Pedicure is een veelzijdig beroep. De pedicure richt zich op de verzorging van de voeten en de teennagels maar de werkzaamheden zijn uiteenlopend. Een pedicure knipt, vijlt en lakt de teennagels maar kan ook voetmassages geven. Daarnaast verwijdert de pedicure eelt, likdoorns en eksterogen. Ook de behandeling van kloven, schimmels en ingegroeide nagels vallen onder de werkzaamheden van een pedicure. Als er meer specialistische zorg nodig is kun je terecht bij een medische pedicure. Een medische pedicure kan dezelfde werkzaamheden uitvoeren als een gewone pedicure, maar heeft daarnaast nog uitgebreide kwalificaties om specifieke gevallen te behandelen.
Wat doet een medisch pedicure
Een medisch pedicure heeft een aanvullende opleiding gevolgd om zich verder te verdiepen in voetproblemen met een medische oorzaak. Hierdoor heeft een medisch pedicure zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen die een verhoogd risico op complicaties hebben. Bij bepaalde aandoeningen zoals reuma en diabetes is een uitgebreide voetverzorging met medische kennis noodzakelijk. Een medisch pedicure kan bijvoorbeeld ook nagelreparaties doen en nagelprotheses zetten. Ook heeft een medisch pedicure kennis van drukverdelende technieken waardoor (ernstige) voetproblemen voorkomen kunnen worden.
Hoe vaak moet je naar de pedicure
Als je onder behandeling staat bij een medisch pedicure wordt het aangeraden om elke 6 weken opnieuw een afspraak in te plannen. Door je voeten regelmatig te laten verzorgen blijven ernstige voetproblemen uit. Zeker voor diabetes- en reumapatiënten is het belangrijk om regelmatig hun voeten en de huid van hun voeten te laten checken en verzorgen door een specialist.
Wat kost een pedicure behandeling
De kosten van een behandeling van een pedicure zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een relatief simpele of korte behandeling is vanzelfsprekend goedkoper dan een langere of ingewikkeldere behandeling waar de werkzaamheden van de pedicure uitgebreider zijn. Zeker een behandeling door een medisch pedicure kan duurder uitvallen omdat hier specialistische zorg gegeven wordt. De vergoeding van een pedicure behandeling vanuit de basisverzekering is alleen geregeld voor diabetes patiënten. Als je een aanvullende verzekering hebt worden sommige pedicure behandelingen ook vergoed, maar in de meeste gevallen alleen voor patiënten met diabetes, reumatoïde artritis of bloedvatproblemen.
Hoe wordt je pedicure
Heb je interesse in het beroep pedicure en denk je erover om dit ook te worden? Pedicure is een vrij beroep wat betekent dat iedereen het beroep zonder diploma uit mag voeren. Om een professionele pedicure te worden is het natuurlijk wel slim om een opleiding te volgen. Je leert dan alles wat belangrijk is om te weten als pedicure en bovendien kun je dan ook opgeleid worden tot medisch pedicure. Er zijn verschillende geschikte Mbo-opleidingen in de richting pedicure te vinden.