Er zijn veel verschillende soorten speelgoed op de markt. Maar welk soort speelgoed koop je voor je kind? Aan wat voor speelgoed heeft je kind behoefte en wat is eigenlijk het doel van speelgoed? In dit artikel vertellen we je graag meer over de verschillende soorten speelgoed!
Verschillende soorten speelgoed
Je kunt waarschijnlijk al zonder het op te zoeken heel veel verschillende soorten speelgoed opnoemen. Barbies, auto’s, blokken, knuffels, Lego duplo, een driewieler, een zandbak, een schommel… er is zoveel keuze! De meeste soorten speelgoed kun je in een categorie indelen die gebaseerd is op het doel van het speelgoed en het ontwikkelingsgebied wat daarmee gestimuleerd wordt. Zo is er speelgoed voor de lichamelijke ontwikkeling, zoals bewegingsmateriaal en speelgoed wat de zintuigen prikkelt. Speelgoed voor de verstandelijke ontwikkeling zijn bijvoorbeeld puzzels, bouw en constructiemateriaal en speelgoed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn bijvoorbeeld gezelschapsspellen, tekenspullen en fantasiemateriaal zoals poppen. Meestal kun je speelgoed in meer dan één categorie indelen omdat veel speelgoed meerdere ontwikkelingsgebieden stimuleert.
Het doel van speelgoed
Een kind speelt met speelgoed omdat hij of zij dat leuk vind! Maar wist je dat speelgoed ook echt als doel heeft om de verschillende ontwikkelingsgebieden te stimuleren? Spelen helpt namelijk bij de ontwikkeling van een kind, waarbij ze verschillende vaardigheden oefenen. Soms kunnen kinderen hun eigen creativiteit gebruiken en een spel bedenken met spullen die ze tegenkomen, zoals een lege doos of een oud kleed, maar vaak wordt er ook specifiek speelgoed gebruikt voor een bepaald spel.
Speelgoed voor de lichamelijke ontwikkeling
Een onderdeel van de lichamelijke ontwikkeling is de ontwikkeling van de zintuigen. Door specifiek zintuigelijk speelgoed te gebruiken leren baby’s al geluiden, geuren en materialen te ontdekken. Speelgoed zoals bijvoorbeeld een mobile, een rammelaar, een muziekdoosje, knuffels en doekjes helpen kinderen bij de ontwikkeling van de zintuigen. Hiermee worden de tastzin en het gehoor geactiveerd. Ook op het gebied van bewegen gebeurt er veel in het leven van jonge kinderen. Baby’s proberen al op jonge leeftijd te draaien, te kruipen, dan langzaamaan te lopen en dan ook te gooien, te rennen en te klimmen. Om deze motorische vaardigheden te stimuleren kun je specifiek speelgoed aanbieden. Een babyduwkar kan helpen bij het zetten van de eerste stapjes. Ook een activiteitentafel voor baby’s, een bal, een hobbelpaard of een driewieler is specifiek bedoeld om de lichamelijke ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen te stimuleren.
Speelgoed voor de verstandelijke ontwikkeling
Voor de verstandelijke ontwikkeling bij kinderen wordt bijvoorbeeld bouw- en constructiemateriaal gebruikt zoals blokken of lego en duplo. Jonge kinderen krijgen hiermee begrip voor verhoudingen, maten en evenwicht en leren dat ze zelf dingen in elkaar kunnen zetten of weer uit elkaar kunnen halen. Ook het spelen met puzzels draagt bij aan de verstandelijke ontwikkeling. Het begint al met het zoeken naar een juiste vorm met een vormenstoof (waarin kinderen de juiste vorm in het juiste gat moeten stoppen). Als het kind wat ouder wordt kan hij of zij uiteindelijk steeds moeilijkere puzzels oplossen.
Speelgoed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling
De sociaal-emotionele ontwikkeling is de ontwikkeling en het bewust worden van gevoel bij een kind, het leren omgaan met anderen en het aanleren van sociale vaardigheden. Ook dit ontwikkelt een kind door gebruik te maken van spel en speelgoed. Gezelschapsspellen zoals domino of memory zijn hiervoor geschikt voor hele jonge kinderen. Als het kind ouder wordt kun je op zoek gaan naar moeilijkere bordspellen zodat het kind geprikkeld blijft worden. Fantasiemateriaal is de naam voor speelgoed waarmee het kind zijn eigen fantasie kan gebruiken. Met bijvoorbeeld een keukentje, een kassa, boerderijdieren, barbies of andere poppen kan een kind zelf verhalen bedenken en zijn fantasie gebruiken. Ook creativiteits- en expressiemateriaal zoals klei, verf, lijm, potloden, kleurplaten en stiften helpen een kind bij de sociaal-emotionele ontwikkeling.