Hoe lang duurt een APK keuring voor je auto

Autobezitters zijn er vast wel bekend mee: de APK keuring. Een (doorgaans) jaarlijkse verplichte keuring die je voor je auto moet laten doen. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring wat in Europa een wettelijk verplichte keuring is. Je laat je auto door een keurmeester keuren op een aantal verplichte onderdelen die te maken hebben met verkeersveiligheid, registratie en het milieu.

Hoe lang duurt een APK keuring?

Een APK keuring duurt gemiddeld 20 minuten. In die tijd doorloopt de keurmeester een lijst met keuringspunten die verplicht zijn. Zo wordt er onder andere gekeken naar de remmen, de banden, de katalysator, het roetfilter, de verlichting en de kilometerstand. Alle onderdelen moeten worden goedgekeurd, anders bestaat de kans dat je auto niet door de APK keuring heen komt en je er dus officieel niet meer mee de weg op mag. Als een auto wordt afgekeurd moet je de verplichte onderdelen meteen laten repareren door een garage en moet je daarna je auto opnieuw aanbieden voor de APK keuring zodat je zeker weet dat je met een veilige auto de weg op gaat.

Hoe lang is APK geldig

De APK keuring is een jaar geldig. Je auto moet dus elk jaar opnieuw APK gekeurd worden. Dit geldt niet voor elke auto, want er zijn een aantal uitzonderingen. Een nieuwe benzineauto of elektrische auto moet pas voor het eerst gekeurd worden als deze vier jaar oud is. Daarna wordt de auto weer gekeurd als deze zes jaar oud is en dan bij acht jaar oud. Vanaf dat jaar moet de auto wel elk jaar gekeurd worden. Een nieuwe dieselauto hoeft de eerste drie jaar niet gekeurd te worden. Vanaf het derde jaar moet deze auto wel elk jaar gekeurd worden. Andere uitzonderingen zijn auto’s ouder dan 30 jaar: deze hoeven nog maar eens per twee jaar gekeurd te worden. Oldtimers van voor 1960 zijn vrijgesteld van de APK plicht en hoeven dus helemaal niet gekeurd te worden.

APK in Haarlem
Bij een APK keuring wordt alles goed gecontroleerd.

Hoe lang mag je rijden zonder APK keuring

Het rijden zonder geldige APK is verboden. Als je toch de weg op gaat met een auto die niet is goedgekeurd kun je een hoge boete krijgen. Een auto die niet APK gekeurd is mag wel tot 2 maanden na verloop van de APK geparkeerd staan op de openbare weg (zoals een openbare parkeerplaats).
Rijden in deze auto is echter verboden, tenzij je direct onderweg bent naar het APK keuringsstation. Als je dit gaat doen is het slim om wel een afspraakbewijs voor de keuring bij je te hebben, voor het geval dat je toch door de politie aangehouden wordt.

APK steekproef

De RDW voert regelmatig steekproeven uit op de garages die APK keuringen uitvoeren. Dit gebeurt als de garage de auto goedkeurt en afmeldt bij het RDW. Er verschijnt dan een pop-up melding dat een official van het RDW een steekproef op de auto komt uitvoeren. Deze functionaris moet uiterlijk twee uur na het afmelden van de auto op de garage aanwezig zijn. Vervolgens gaat hij de auto op dezelfde punten nogmaals nakijken en controleren of de garage de APK keuring wel goed heeft uitgevoerd. Helaas voor jou kan dit betekenen dat je extra lang moet wachten op je auto bij een APK keuring! Garages raden het om deze reden meestal af om zelf te wachten op je auto bij een APK keuring, het kan namelijk veel langer duren dan gehoopt! Laat nu je APK keuring of auto onderhoud uitvoeren bij de specialist in Noord-Holland Albatros Banden in IJmuiden.

Inhoudsopgave

Recente blogs

Photo Pharmaceutical prices

waarom is xarelto zo duur

De ontwikkelingskosten van Xarelto, een antistollingsmiddel ontwikkeld door Bayer en Johnson & Johnson, waren aanzienlijk. Deze kosten omvatten investeringen in onderzoek, klinische proeven, goedkeuringsprocessen bij

Lees verder »
Photo Curious dog

waarom eet een hond stront

Coprofagie bij honden, het eten van ontlasting, is een gedrag dat verschillende oorzaken kan hebben. Dit fenomeen kan worden verklaard door evolutionaire, psychologische en fysiologische

Lees verder »
Photo Green roof

waarom grind op dak

Grind op dakbedekking biedt diverse voordelen voor gebouweigenaren en -beheerders. Het fungeert als een beschermende laag tegen weersinvloeden zoals UV-straling, neerslag en wind, wat de

Lees verder »
Photo Inflammation process

waarom krijg je koorts

Koorts is een fysiologische reactie waarbij de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de normale waarde van 37°C. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door het immuunsysteem als respons

Lees verder »