Zelf afvoer ontstoppen

Zelf de afvoer ontstoppen?

Veel mensen kennen het probleem van een verstopte afvoer wel. Vaak kom je dit tegen in de gootsteen in de keuken, maar ook in de wastafel of in de douche komt dit probleem regelmatig voor. Als de afvoer verstopt is loopt het water steeds minder goed door waardoor er steeds meer water in de gootsteen blijf staan. Uiteindelijk zal de afvoer volledig verstopt raken waardoor het water helemaal niet meer wegloopt. Een hardnekkige verstopping is lastig om zelf op te lossen, maar bij een lichte of oppervlakkige verstopping kun je vaak wel proberen om zelf de afvoer te ontstoppen.

Hoe raakt een afvoer verstopt?

Een verstopte afvoer kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak in de keuken is het vastplakken van etensresten en vetresten. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk vuil weggooit in de prullenbak voordat je borden en pannen afwast. Ook het regelmatig schoonmaken van de gootsteen kan verstoppingen voorkomen. Als je dit niet doet hopen de vetresten zich op en houden steeds meer vuil tegen, totdat de afvoer uiteindelijk verstopt raakt en het water niet meer door kan lopen. Een bijkomstig nadeel hiervan zijn nare luchtjes. Ook in de badkamer kan de afvoer van het doucheputje verstopt raken. Meestal komt dit door het ophopen van haar met zeepresten. Ook deze resten blijven plakken in de afvoerbuizen waardoor ze steeds meer vuiligheid tegenhouden tot er uiteindelijk geen water meer doorheen kan.

zelf de afvoer ontstoppen

Zelf afvoer ontstoppen

Bij een lichte verstopping kun je zelf proberen om je afvoer te ontstoppen. De eerste stap is in ieder geval om alle resten vuil die je ziet in het putje alvast weg te halen. Vervolgens kun je proberen het sifon los te draaien. Het sifon is een soort zwanenhals in je afvoer (vooral in de keuken goed te zien) waarin vuil zich ophoopt. Als je het sifon losdraait kun je al een deel van de vuiligheid weghalen.

Wat is het beste middel om je gootsteen te ontstoppen?

Als het losdraaien van het sifon niet voldoende is kun je ook nog proberen om je afvoer te ontstoppen met soda. Ook een mengsel van soda en azijn kan helpen. Giet het mengsel door je afvoer, laat het een nacht staan en spoel het de ochtend erna door met heet water. Vaak wordt de vraag gesteld: is soda slecht voor je afvoer? Maar dat is niet waar. Soda is niet schadelijk voor je leidingen of voor het milieu, het is dus een veilige oplossing!

Vet in riool oplossen

Als je afvoer verstopt is door vet kun je proberen om dit vet te laten oplossen. Een van de makkelijkste en goedkoopste oplossingen hiervoor is het gebruiken van afwasmiddel. Afwasmiddel is een hele goede oplosser van vet en kan dus makkelijk helpen als je zelf afvoer ontstoppen. Vul een emmer met heet water en doe daar flink wat afwasmiddel bij. Laat dit vervolgens door je afvoer spoelen en laat het even inwerken. Door de gootsteen later door te spoelen met heet water kun je controleren of het vet in het riool is opgelost.

Inhoudsopgave

Recente blogs

Photo Research Analysis

waarom kwalitatief onderzoek

Kwalitatief onderzoek is een onderzoeksmethode die gericht is op het begrijpen en interpreteren van menselijk gedrag, ervaringen en attitudes. Het richt zich op het verkrijgen

Lees verder »