Werkzaamheden van de loodgieter
Zowel in de bouw als in dagelijkse reparaties in en rond het huis is het werk van een loodgieter onmisbaar. Deze gespecialiseerde vakman heeft dus een belangrijk en onmisbaar beroep. Maar wat zijn eigenlijk de werkzaamheden van een loodgieter? Wat doet een loodgieter allemaal?
Loodgieter werkzaamheden
Een loodgieter werkt bij een bouwbedrijf, een loodgietersbedrijf, een installatiebedrijf of als zelfstandige. Voor een loodgieter is een bestelbus een haast noodzakelijk middel omdat hij vaak op verschillende plaatsen werkt. Soms werk je als loodgieter op een bouwplaats om bijvoorbeeld leidingen aan te leggen en soms werk je bij klanten thuis voor het verhelpen van lekkages of het onderhoud van kranen. Andere werkzaamheden van een loodgieter zijn bijvoorbeeld het installeren van cv-ketels, het monteren van sanitaire voorzieningen zoals wastafels, het aanleggen, controleren en repareren van waterleidingen of gasleidingen en het vervangen of repareren van goten. Omdat een loodgieter zoveel verschillende werkzaamheden uit kan voeren moet je als loodgieter goed opgeleid zijn en veel kennis hebben van allerlei installatiesystemen. Het beroep van loodgieter is dan ook erg veelzijdig!
Loodgieter opleiding
Een opleiding tot loodgieter duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar. Er zijn verschillende opleidingen waar je uit kunt kiezen als je loodgieter wilt worden. Een opleiding Monteur Service en Onderhoud of een andere opleiding in de richting van de installatietechniek bereiden je voor op het veelzijdige beroep. Om loodgieter te worden moet je naast het leren van de theorie ook veel ervaring opdoen in de praktijk. Tijdens je opleiding zal je dus verschillende stages volgen om belangrijke praktijkervaring op te doen.
Welk gereedschap heeft een loodgieter nodig
Een loodgieter heeft, afhankelijk van zijn specialisme of klus, veel specifiek gereedschap nodig. In de standaarduitrusting van een loodgieter horen die stukken gereedschap die hij bij zijn meest voorkomende klussen nodig heeft. Een van de belangrijkste onderdelen van zijn uitrusting is misschien wel een auto of bus om al zijn materialen in te vervoeren. Omdat een loodgieter zelden op één plaats werkt maar zich meestal verplaatst van klus naar klus is het handig om een ruime bestelbus te hebben waarin alle materialen veilig opgeborgen een meegenomen kunnen worden. Voor het monteren en demonteren van leidingen heeft een loodgieter verschillende buissystemen, koppelingen en ringen, moeren, schroeven en bevestigingsmaterialen mee. Om verschillende materialen te bevestigen gebruikt een loodgieter veelal elektrische apparaten zoals een boormachine of verschillende typen elektrische zagen. Daarnaast zit er meestal een kraanmoersleutel, een buigstang en een ontkalkingsmiddel in de gereedschapskist van de loodgieter.
Verschil loodgieter en installateur
Vaak wordt er gedacht dat een loodgieter en een installateur hetzelfde zijn. Ondanks dat er wel overeenkomsten zijn, zijn er ook een aantal verschillen. Wanneer bel je een loodgieter of wanneer heb je juist een installatiebedrijf nodig? Als je een cv-ketel of ander soort installatie zoals een HVAC-installatie wilt laten installeren kun je beste contact opnemen met een installatiebedrijf. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort installaties en kunnen je hier ook het beste over voorlichten. Heb je een probleem met een lekkage of een verstopping? Dan kun je juist beter een loodgieter bellen, aangezien een loodgieter gespecialiseerd is in het oplossen van dit soort problemen. Het verleggen van leidingwerk is wel een klus die zowel een loodgieter als een installateur goed kunnen uitvoeren.