Wc ontstoppen met soda

Je wc ontstoppen met soda?

Een verstopt toilet is heel vervelend en komt in sommige huizen toch regelmatig voor. Vooral als je wat oudere of smallere afvoerbuizen hebt wil het weleens voorkomen dat je wc verstopt raakt. Je kunt hier natuurlijk een loodgieter voor bellen, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om je wc te ontstoppen. Zo kun je bijvoorbeeld soda gebruiken om je toilet te ontstoppen!

Wc loopt vol bij doortrekken

Als je wc vol loopt bij het doortrekken heeft dit in de meeste gevallen te maken met een verstopping. Een verstopping ontstaat door restafval dat op de bodem van de afvoer achterblijft. Hoe meer afval er blijft liggen in de afvoer, hoe sneller je wc verstopt raakt. Er zullen dan steeds vaker proppen wc-papier aan het vuil blijven hangen waardoor de wc verstopt raakt en vol loopt bij het doortrekken. Een verstopping als dit is erg vervelend omdat het lastig te zien en te bereiken is. Gelukkig zijn er een aantal verschillende mogelijkheden om je toilet zelf te ontstoppen, en anders kun je altijd nog contact opnemen met een loodgieter!

Hoe gebruik je soda voor ontstoppen?

Soda is een bekend huis-tuin-en-keuken middeltje wat echt wonderen kan verrichten! Soda kan goed ingezet worden bij het verhelpen van een lichte tot matige verstopping. Eerst haal je al het water uit de wc pot. Dan vul je een emmer heet water en meng je dit met soda, of baking soda. Giet het mengsel in de wc en laat het een hele nacht inwerken. ’s Ochtends spoel je de wc door en kun je zien of dit wondermiddel goed gewerkt heeft!

Is soda slecht voor je afvoer?

Soda is milieuvriendelijk en is niet schadelijk voor je afvoer en leidingen. Om deze reden kun je het gewoon met regelmaat gebruiken om je afvoer en leidingen te ontstoppen. Omdat het een vriendelijk middel is helpt het wel alleen bij lichte verstoppingen en niet bij hardnekkige verstoppingen. Vaak wordt er bij hardnekkige verstoppingen gebruik gemaakt van middelen die wel schadelijk kunnen zijn voor je leidingwerk vanwege het bijtende karakter van de stof.

Wc ontstoppen met soda en schoonmaakazijn

Niet alleen viezigheid, maar ook een teveel aan kalk kan een oorzaak zijn van een verstopt toilet. Je kunt er dan voor kiezen om niet alleen soda maar een mengsel van soda en schoonmaakazijn te gebruiken. Giet dan een beetje soda (ongeveer een kwart pak) met een halve fles natuurazijn in je toilet. Dit mengsel gaat bruisen, schuimen en borrelen en staat erom bekend kalk te kunnen afbreken. Na het een nacht in te laten werken spoel je het na met heet water en als het goed is, is daarna de verstopping verholpen.

Zelf wc ontstoppen

Mocht de soda niet helpen bij het ontstoppen van je wc kun je ook proberen om je toilet te ontstoppen met behulp van rubberen handschoenen, een wc-ontstopper, afwasmiddel of een chemische wc-ontstopper. Als ook die hulpmiddelen allemaal niet werken is het toch verstandig om de hulp van een loodgieter in te schakelen.

Inhoudsopgave

Recente blogs