Verschillende lettertypes

Bij het lezen van verschillende teksten is het je vast weleens opgevallen: er zijn veel verschillende lettertypes die in verschillende soorten teksten worden gebruikt. Het uitkiezen van een lettertype wordt niet zomaar lukraak gedaan, maar het is verstandig om daar aandacht aan te besteden. Een lettertype geeft namelijk een bepaalde sfeer, heeft een makkelijke of minder makkelijke leesbaarheid en draagt bij aan het bereiken van het doel van de tekst. Wil jij weten welke verschillende lettertypes er zijn en welke jij het beste kunt gebruiken?

Welke soorten lettertypes zijn er?

Er zijn vier soorten lettertypes te onderscheiden. Alle lettertypes kunnen worden ingedeeld in één van deze vier groepen. De eerste groep is het schreeflettertype, ook wel serif genoemd. Dit is een veelgebruikt lettertype zoals Times New Roman. Je herkent een lettertype van dit soort door dunne dwarsstreepjes onderaan de letters (aan de ‘pootjes’). Een schreeflettertype wordt als traditioneel en betrouwbaar ervaren. Dit soort lettertype zie je veel terug in kranten. Een schreefloos lettertype heeft geen streepjes of ‘pootjes’ aan de onderkant van de letters en is daardoor wat ‘cleaner’. Het doet informeel en modern aan en is goed leesbaar voor bijvoorbeeld dyslecten. Dan zijn er nog script lettertypen, die handgeschreven lijken en decoratieve lettertypen die uniek zijn en erg creatief zijn vormgegeven. De laatste twee categorieën lettertypen worden vooral gebruikt in koppen of op (creatieve) uitnodigingen, omdat ze niet prettig lezen voor een lange tekst.

Hoe heten de lettertypes?

Er bestaan inmiddels honderden verschillende lettertypes, ook wel fonts genoemd. Dit zijn voornamelijk schreefletters en schreefloze lettertypen, maar ook een aantal script en moderne lettertypen. Een aantal bekende en veelgebruikte lettertypen zijn onder andere Helvetica, Times New Roman, Arial, Franklin Gothic, Rockwell, Lucinda, Baskerville, Gotham, Bell Gothic en Comic Sans. Op internet zijn er verschillende programma’s die een lettertype voor je kunnen herkennen als je niet weet hoe die heet.

Hoe kan je een ander lettertype krijgen?

Als je een document typt kun je zelf een lettertype uitzoeken waarin je wilt typen. Het lettertype doet veel voor de uitstraling van een document, dus het is verstandig om hier aandacht aan te besteden. Zo kun je een tekst een luxe of juist nieuwswaardige uitstraling geven, of je kunt specifiek een tekst schrijven voor een educatief doeleinde. Het wijzigen van een lettertype in een tekstverwerker zoals Word is gemakkelijk. In de bovenbalk bij Start of bij Opmaak kun je een lettertype selecteren waarbij je uit tientallen verschillende fonts kunt kiezen. De tekst veranderd dan meteen in het door jou gekozen lettertype, of je kunt een bepaald deel van de tekst selecteren en in een ander lettertype zetten. Ook bij online teksten kun je vaak verschillende lettertypen kiezen, hoe dit precies werkt is dan wel afhankelijk van het programma of de software waar je mee werkt.

Welke soorten lettertypes zijn er

Welk lettertype is het beste?

Welk lettertype het beste is, is afhankelijk van het doel van de tekst. Op een uitnodiging werkt een vrolijk lettertype vaak beter dan een zakelijk lettertype, en in een educatieve tekst werkt een clean lettertype beter dan een lettertype met versiersels. Welk lekkertype leest het prettigst is wel een belangrijke vraag om jezelf te stellen bij elk document wat je schrijft. Typografie-experts zijn het er bijna unaniem over eens dat Helvetica het meest veilige lettertype is om te kiezen. Het is makkelijk leesbaar en oogt professioneel en licht. Ook Calibri, Cambria en Verdana worden als prettig leesbare lettertypes beschouwd.

Wat is het meest gebruikte lettertype?

De keuze in lettertypen is tegenwoordig enorm groot. Je ziet daarom veel verschillende lettertypen die veel op elkaar lijken, maar toch net even anders zijn. Toch zijn er nog altijd twee hele bekende lettertypen die in de meeste teksten gebruikt worden. Dit zijn het schreeflettertype Times New Roman en het schreefloze Arial. Times New Roman werd in de jaren 30 ontwikkeld voor het Britse dagblad The Times. Het werd daarna jarenlang in heel veel soorten drukwerk gebruikt omdat het lettertype standaard geleverd werd door een grote fabrikant in printmachines. Vervolgens werd het lettertype ook door Microsoft als standaardlettertype in Word ingesteld, wat als gevolg heeft gehad dat het lettertype tot op de dag van vandaag nog populair is en veel gebruikt wordt. Arial werd ontwikkeld door hetzelfde bedrijf dat Times New Roman ontwikkelde en is speciaal gemaakt voor Microsoft. Het is in Microsoft Windows het standaardlettertype voor schreefloze tekst en is, waarschijnlijk ook om die reden, een van de populairste schreefloze lettertypes ter wereld.

Inhoudsopgave

Recente blogs

Photo Soccer stadium

waarom wk in qatar

De toewijzing van het WK aan Qatar in 2022 heeft vanaf het begin veel controverse opgeroepen. Allereerst was er kritiek op het feit dat het

Lees verder »
Photo Easter eggs

waarom pasen

Pasen is een christelijk feest dat jaarlijks wordt gevierd om de opstanding van Jezus Christus uit de dood te herdenken. De oorsprong van Pasen gaat

Lees verder »