Hoe kies je de juiste fietshelm

Hoe kies jij de juiste fietshelm?

Of je nu een doorgewinterde fietser bent of net begint, er bestaat altijd een kans dat je vroeg of laat bij een valpartij betrokken raakt. Zowel topsporters als hobbyisten kunnen hiermee te maken krijgen en de beste manier om letsel te voorkomen is het dragen van een fietshelm van goede kwaliteit. Voor je een fietshelm koopt zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet overwegen. Er zijn veel verschillende soorten fietshelmen te koop, in verschillende prijsklassen. Dit maakt het misschien niet heel gemakkelijk om de juiste helm voor jou uit te zoeken. In dit artikel helpen we je graag bij het kiezen voor de juiste helm door uit te leggen waar je op moet letten en welke helmen het meeste waar voor je geld geven.

Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt?

Er zijn veel factoren die je in overweging moet nemen bij het kiezen van de perfecte fietshelm. Het is de moeite waard om te onthouden dat de beste helm niet in de eerste plaats zal voorkomen dat een valpartij plaatsvindt, maar zal helpen om het risico op ernstig letsel te minimaliseren. Als je je in een situatie bevindt waarin je het risico op ernstig hoofdletsel moet beperken, zijn er strategieën die kunnen worden gebruikt om de kans dat het zich voordoet te verkleinen. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de helm geschikt is voor het fietsen. Er zijn twee manieren om dit te doen: door naar de buitenschaal van de helm te kijken en te zien of deze is ontworpen voor fietsen of door het etiket aan de binnenkant van de helm te controleren en te zien of het vermeldt dat de helm is goedgekeurd voor fietsen.

Merken en modellen

Er zijn tegenwoordig veel goede merken en modellen fietshelmen op de markt. Er zijn bepaalde modellen die zijn ontworpen voor specifieke doeleinden, zoals mountainbiken, BMX rijden of wielrennen. Als je een helm koopt, zorg er dan voor dat je er een koopt die is ontworpen voor het fietsen. Er zijn ook verschillende merken fietshelmen. Bekende merken zijn onder andere Abus, Casco en Agu. De meeste merken bieden een selectie van verschillende modellen aan zoals de Abus Gamechanger, maar sommige merken bieden slechts één type model aan. Voordat je een helm koopt, is het de moeite waard om de verschillende merken en modellen te bekijken en te zien welke het meest geschikt is voor jou.

Veiligheidsbeoordelingsschalen

Er zijn verschillende veiligheidsbeoordelingsschalen voor fietshelmen beschikbaar om je te helpen de juiste te kiezen. Afhankelijk van jouw behoeften en ervaringsniveau, kun je ervoor kiezen om een van deze schalen te gebruiken om de opties verder te beperken. Ze kunnen worden gebruikt om je te helpen de juiste helm te kiezen door de beschermingseigenschappen en het gebruiksgemak van de helm te vergelijken met de andere factoren die in dit artikel zijn beschreven. Er zijn tegenwoordig veel veiligheidsbeoordelingsschalen voor fietshelmen op de markt en het is de moeite waard deze verder te bestuderen om de juiste helm voor jouw behoeften te kiezen. Vergeet niet dat elke gebruiker andere behoeften heeft en dat het gebruik van deze schalen je kan helpen om de fietshelm te vinden die het best bij jou past.

Comfort en ventilatie

Veel fietshelmen zijn ontworpen met een lichtgewicht en ademend ontwerp om te zorgen voor een comfortabele pasvorm. Dit kan echter variëren afhankelijk van het model en de fabrikant. Sommige merken kunnen een stijvere en zwaardere helm maken, terwijl andere soepeler en comfortabeler zijn om te dragen zoals de Abus Airbreaker. Let er bij het passen van de helmen op dat ze flexibel en licht zijn en voldoende ventilatie bieden. Sommige modellen kunnen ook een uitneembare of wasbare voering hebben, zodat ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Let er bij de keuze van het juiste model op dat het ook voldoende ventileert. Dit zorgt ervoor dat je hoofd koel en comfortabel blijft tijdens het fietsen.

Hoe kies jij de juiste fietshelm
De juiste fietshelm ziet niet alleen fijn maar voldoet aan meer eigenschappen.

DOT en ECE veiligheidsnormen

Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van de perfecte fietshelm is de DOT of ECE veiligheidsnorm. Beide zijn normen van de Europese Unie die op het etiket van de helm te vinden zijn. Er zijn bepaalde modellen die zowel door DOT als ECE zijn goedgekeurd en die de veiligste opties zijn. Het is belangrijk te onthouden dat deze beide veiligheidsnormen door alle fabrikanten moeten worden nageleefd om de kwaliteit van hun producten te waarborgen.

Beschermingseigenschappen

Om je een beter idee te geven van hoe een bepaalde fietshelm tegen verschillende bedreigingen beschermt, zullen we een paar van de meest voorkomende onder de loep nemen. Op het gebied van impactbescherming zijn er tegenwoordig veel verschillende fietshelmen verkrijgbaar. Enkele van de meest populaire modellen zijn die met EPS-impact bescherming of zelfs dual-density schuim. Deze zijn ontworpen om het risico van hoofdletsel bij een botsing te verminderen. Op het gebied van slijtvastheid zijn er veel verschillende modellen op de markt. Enkele van de meest populaire helmen zijn die met harde polycarbonaat of polyethyleen schaal. Deze zijn ontworpen om de helm te beschermen tegen schade van buitenaf, zoals zand en steentjes.

Merkreputatie en rijgevoel

Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van de perfecte fietshelm is de merkreputatie. Het is belangrijk om een merk te kiezen dat al enkele jaren bestaat en een goede reputatie heeft op het gebied van kwaliteit en prijs. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je de beste bescherming krijgt die beschikbaar is, samen met het beste waar voor je geld. Wat de rijervaring betreft, moet je ervoor zorgen dat je een helm koopt die comfortabel aanvoelt op het hoofd.

Inhoudsopgave

Recente blogs

Photo Soccer stadium

waarom wk in qatar

De toewijzing van het WK aan Qatar in 2022 heeft vanaf het begin veel controverse opgeroepen. Allereerst was er kritiek op het feit dat het

Lees verder »
Photo Easter eggs

waarom pasen

Pasen is een christelijk feest dat jaarlijks wordt gevierd om de opstanding van Jezus Christus uit de dood te herdenken. De oorsprong van Pasen gaat

Lees verder »